Son birkaç aydır, ChatGPT her yerdeydi.
Hepimiz teknolojiyi duyduk, kullandık ve uyguladık ve sanırım Yapay Zeka’nın artık geldiğine ikna olmayan kimse kalmamıştır.
Yapay Zeka geldi ve hiç bir şey eskisi gibi olmayacak.
Microsoft’un Almanya CTO’su GPT-4’ü Mart ayı içerisinde duyuracaklarını açıkladı.
Bu yazımda, Yapay Zeka dünyasının şu anda geliştirilen, en gelişmiş iki Yapay Zeka algoritmasına yakından bakacağız: GPT-3 ve GPT-4.
GPT-3
GPT-3, OpenAI tarafından geliştirilen Generative Pre-trained Transformer (GPT) dil modelinin üçüncü neslidir.
175 milyar parametreye sahiptir ve şimdiye kadar yapılmış en büyük YZ modelidir. GPT-3, doğal dil işleme görevleri arasında dil çevirisi, özetleme ve soru cevaplama gibi geniş bir yelpazede işlem yapabilir ve minimum ayarlama ile başarılı sonuçlar elde edebilir.
GPT-3, birçok doğal dil işleme görevinde etkileyici performansı nedeniyle geniş çapta ilgi görmüştür. İnsana benzer metinler üretebilmek, kodları tamamlayabilmek ve hatta şiir ve hikayeler oluşturabilmek gibi başarılar elde etmiştir. Ancak, GPT-3 hala bazı görevlerle mücadele etmektedir. Örneğin, iğneleyici dil ve deyimleri anlamak gibi.
GPT-3, zaten sohbet robotları, sanal asistanlar ve içerik oluşturma gibi çeşitli uygulamalarda kullanılmıştır. Doğal dil işleme ve makine öğrenimi gibi alanlarda araştırmalarda da kullanılmıştır.
GPT-4
Resmi duyuruya kadar teknik haberlerin çoğu gizli tutulacak olsa da, önemli bir detayı açıkladılar : GPT-4 çoklu modalite özelliklerine sahip olacak. Buda ChatGPT’ye metin ve görselleri işleyebilmesi yeteneğini getirecek.
ChatGPT metin, görsel ve video üretebilecek.
GPT-4 çoklu modaliteye sahip olması farklı dillerde veri girişi, çıkışı isteyebilirsiniz. Buda çeviri araçlarına olan bağımlılığı ortadan kaldıracaktır.
GPT-4'ün, GPT-3'ten daha karmaşık görevleri başarabilmesi bekleniyor. Bu görevler arasında makale ve denemeler yazmak ile sanat ve müzik oluşturma gibi işlemler bulunuyor.
GPT-4'ün GPT-3'ün performansını önemli ölçüde artırması bekleniyor. Daha fazla parametreye sahip olan GPT-4, GPT-3'ün şu anda yapamadığı görevleri yapabilmesi gerekiyor. Daha insana benzer metinler üretebilmesi ve iğneleyici dil ve deyimleri anlayabilmesi bekleniyor.
GPT-4'ün özellikle yaratıcı yazma ve sanat gibi alanlarda daha fazla potansiyel uygulama sağlaması bekleniyor. Ayrıca, sohbet robotları ve sanal asistanlar gibi mevcut uygulamaların performansını artırması bekleniyor. GPT-4'ün, GPT-3'ün performansını önemli ölçüde artırarak bu sınırlamaları aşması bekleniyor. GPT-4 ayrıca, yazı yazma, müzik besteleme ve sanat oluşturma gibi yaratıcı alanlarda da kullanılabilir.
Sonuç Olarak
Muhtemelen bu yazımı kısa bir süre sonra yapılacak tanıtımla güncellemek zorunda kalacağım.
GPT-3 hali hazırda bir çok sektörü dönüştürdü, ikinci dalga olarak nitelendirilen GPT-4’ün çok daha büyük değişimleri çok kısa sürede hayatlarımızda hissedeceğiz.
Sevgi ile.